Monday, 19 December 2011

blog yang dah berhabuk !

= blog yang dah berhabuk ! =

nampak tak tajuk entry wanis hari ni .
cewaah !
macam ape entah .

sebenarnya , wanis dah lama tak update blog sebab ade masalah tertentu .
korang perasan tak, blog wanis dah lain .
tak perasan ?
er~ tidak mengape lah .
buat - buat perasan saja lah .

semua ni atas jasa baik http://nellythestrange.blogspot.com/ dan http://zaza96.blogspot.com/ .
hehehe :)

Monday, 21 November 2011

MALAYSIA MENANG!!

er ~
okei2 .
walaupun agak lambat wanis nak tulis entry pasal MALAYSIA MENANG ,
tapi wanis nak tulis jugak >.<"

hahaha :D
bangga gila bile malaysia menang!
tak tahu nak cakap ape .
hanya Allah je yang tahu .

masa endon dah masuk kan satu gol ,
kecewa pulak .
tapi malaysia tak berdiam diri ,
dia sumbat jugak satu gol .
wanis ape lagi , GOLL!!!
hahaha :D

dah lah tengok tv sorang - sorang .
macam orang tak betul pun ade jugak .
* heh ~ suke hati lah . negara sendiri tu ;p

tapi , bila penalti je , hati dah tak boleh duduk diam .
rase macam nak tercabot =.="
bila badrol masukkan gol kemenangan untuk malaysia ,
hahaha :D

MENANG WEYH!!

ok lah, sampai situ saje .
nanti terlebih excited , susah pulak .

( by the way , walaupun izzaq faris ramlan tak main , dia tetap best! )
hahaha :D
jangan jeles ;p

Saturday, 19 November 2011

harimau muda ~

korang nak tau something tak ?
hahaha :D

wanis dah makin suka tengok bola .
nak tau sebab ape ?
sebab ade izzaq faris ramlan .
hahaha :D
gila lah !
tibe - tibe wanis minat dekat dia .
( ehem - ehem ! minat je tau . tak lebih - lebih )

wanis perasan dia sejak malaysia lawan dengan malaysia lawan kemboja .
hahaha :D
mula dari situ lah wanis suke tengok bola .
sebelum ni , biase - biase je .

bila tengok dia main , excited lebih !

hahaha :D
tengok tu .
senyum lebar lah dia .

ok lah !
sampai situ je lah entry wanis .
tak boleh panjang - panjang .
nanti merepek .
babai ~

Friday, 4 November 2011

detik - detik pengakhiran .

hari yang tidak di tunggu - tunggu semakin dekat .
hari yang di tunggu semakin jauh .

proses buka buku dah semakin lambat .
otak pula semakin susah untuk ingat formula - formula yang penting .

debaran hati semakin kencang .
macam ribut taufan .

14 november akan tiba dalam masa satu minggu .
buku pula belum habis katam .

huhuhu ~
faktor spm .
macam - macam boleh jadi .
=.="

walaupun spm dah nak dekat , tapi boleh lagi rilex .
agak nya , memang macam ni lah calon - calon spm yang macam wanis .
sampai situ sahaja lah untuk hari ni .
nanti makin panjang , makin merepek .
babai ~

Sunday, 16 October 2011

macam orang asing ~

sejak perpustakaan shah alam dah di pindahkan dekat tempat lain ,
wanis dah tak pergi dekat situ lagi .
tapi , tadi , buat pertama kali nya, wanis pergi perpustakaan baru .

huh ~
luas gile tempat nye .
ade 4 tingkat .
banyak game yang best .
tapi , wanis rase macam orang asing dekat situ .
almaklomlah , tak biase kan .

lagipun , tempat tu macam untuk tempat orang kaye sebab mewah sangat .
adeh ~
tak best nye lah .
lagi best tempat yang lame walaupun tak berapa nak besar .

tapi , ape - ape pon , tempat nye lebih selesa .
lebih sejuk .
lebih luas .
lebih segala - galanya lah .


hahaha :D
kalau nak tahu lebih lanjut , sila pergi perpustakaan tersebut sendiri ya .
buboi ~

Friday, 14 October 2011

jom ambil sijil ramai-ramai !

sebelum spm dah ambil sijil .
so , tak payah spm lah .
kan dah ade sijil .
hahaha :D

takde lah .
bukan sijil pon .
tuale je kot .
* kalau tak silap lah .
buat gimik saje .

ni lah gambar budak perempuan kelas wanis yang datang ~


ok lah , penat lah nak menaip panjang - panjang .
sampai sini saje lah ye .
babai ~

Wednesday, 17 August 2011

orang melayu terlampau kreatif sampai jadi macam tu

kalau korang perasan lah kan , bile musim raye ni dah nak sampai , ade banyak sangat berita yang keluar dari tv3 .
mesti ade budak kena mercun .
tapi kan , bile kaum cina main mercun , takde lah sampai masuk berita .

nak tau sebab ape ?
ha ~
macam tajuk entry wanis tu lah .
orang melayu ni terlampau kreatif .
suka sangat buat bende yang pelik - pelik .
kalau bunyi mercun dah macam tu , tak payah lah nak di ubah - ubah lagi .
ini tidak .
selagi bunyi nye tak memcahkan gegendang telinge , selagi tu lah tak puas .
samapi ayam pun terus hilang rabun malam nye sebab lari bertempiaran .
adeh ~

bile dah jadi macam - macam dekat diri sendiri , kan menyesal .
er ~
so , fikir lah dulu sebelum bertindak .

* amacam , ade gaye budak poyo tak ? ;p
hahaha :D

Tuesday, 16 August 2011

perasaan + perasaan :'(

aiseh !
macam - macam persoalan yang datang dekat wanis sejak kebelakangan ni .
nak tau ape bende nye ?
aa ~
jap - jap .
tibe - tibe takde persoalan pulak .

ha !
persoalannye ,
kenape semua masalah wanis mesti lalui seorang diri ?
kenape takde orang yang nak tolong ?
kenape banyak sangat dugaan yang datang dekat wanis ?
kenape , bile wanis dah tau sesuatu bende and wanis dah ade bukti tapi wanis tak berani nak tunjuk dekat orang yang sepatutnye ?
kenape mesti berdolak dalih ?
kenape tak boleh nak jujur dengan diri sendiri ?

ha ~
semua jawapan tu , kite hanyak boleh meminta bantuan pada Allah .
jika kita sering berdoa , lebih - lebih lagi dalam bulan ramadan , semua doa dimakbulkan oleh Allah :')

Friday, 12 August 2011

suai kenal bersama pengetua

huh !
terkejot wanis bile ustazah cakap budak kelas 5sains3 kena pegi bilik mesyuarat jumpa pengetua .
mane tidak nye .
tibe - tibe je kene panggil .

tambah - tambah lagi , bile budak kelas 5sains4 keluar dari bilik tu ,
diaorang cakap kene rotan .
adoi ~
kecut jantung wanis ni .
wanis dah lame tak kene rotan ni  >.<

setelah lame tunggu dekat luar bilik mesyuarat tu , kiteorang pun masuk lah .
bile masuk je , tengok muke pn. hasnah ( pengetua ) macam nak marah je .
aish !
makin berdebarlah paru - paru wanis ni .

sejam kemudian ~
teeet ~

kiteorang pun keluar dengan muke yang bersalah .
salam semua cikgu yang ade dekat situ .
huhuhu ~

then , wanis tengok markah admath wanis .
er ~
sikit nye !
punye lah banyak wanis jawab , dapat tu je ?
huhuhu .

macam mane lah nak jawab spm ni .
=.="

Thursday, 11 August 2011

lamenye lah!

agak lame jugak lah wanis tak bukak blog wanis ni .
ce korang tengok betul - betul .
ade lipas dah beranak tak ?
* eh ! lipas beranak ea ?

sebenarnye , wanis agak bizy tapi tak berape nak bizy .
mane tidak nye ,
ade macam - macam keje yang wanis kene buat dalam satu mase .
heh !
tangan wanis ni ade 2 je .
kalau ade 4 , tak pe lah jugak kan .

wanis takde bende sangat nak cerite hari ni tapi hari ni hari yang paling tak best and best .
aaa ~
jangan pening - pening sangat dengan ayat wanis tu sebab wanis pun tengah pening jugak ni .
hahaha :D
* abaikan ayat kat atas tu .

ok lah .
sampai situ jelah wanis merepek .
wanis saje je tulis entry ni sebab dah lame sangat wanis tak bukak blog ni .
kesian pulak dekat blog wanis ni kan .
babai :)

Sunday, 31 July 2011

patut lah tak ramai yang follow wanis

eceh !
poyo je .
macam lah ade orang nak follow wanis .

huhuhu ~
sebenarnya , blog wanis ade masalah teknikal yang wanis tak tahu pon ape masalah nye .
tapi , ape yang wanis tau ,
orang lain tak bole follow wanis .
aiyo!
patot lah follower wanis tak naik - naik .
* poyo lagi >.<"

wanis dah mintak tolong nelly .
so , nanti , kalau masalah ni dah selesai , korang boleh lah follow balik ea .
* boleh selesai ke ?

er ~
ade sape - sape nak tolong tak ?
bantuan anda amat diperlukan sangat - sangat .
=.="

Friday, 29 July 2011

buang mase saje =="

disebabkan hari ni mood wanis tak berape nak ok ,
wanis cari lah bende yang boleh buat mood wanis ok .

ape bende nye ?
edit blog lah .
hehehe .

bangun - bangun tido je terus terfikir blog .
* sepatotnye tusyen , tapi terlambat bangun pulak ;p
almaklomlah , hujan ~
so , terpakse lah membatalkan niat nak pegi tusyen tu sebab terlajak tido .

hari ni tak buat ape sangat kot .
er ~
entah lah .
belum ade plan pape lagi .
so , ikot je lah abah kesayangan wanis tu nak pegi mane pon .
mane lah tau , dapat baju sepasang ke , kan ?
hahaha :D
* pokai lah abah lepas ni ~

ok lah , sampai situ je lah wanis merepek .
nak keluar ni .
babai :')

hari menggemokkan badan !

bersempena dengan bulan ramadhan yang akan datang ,
kita perlulah makan ape yang kita nak sebelum berpuase .
nanti mengidam , susah pulak .
hahaha
merepek je wanis ni ;p

takde lah .
hari ni wanis jage koperasi .
kebetulan pulak hari terakhir wanis and geng koop wanis jage tempat tu sebelum puase .
* lepas ni dah tak boleh dapat makanan free lagi .
hehehe

mase datang koop , perut kami kosong .
bunyi kriok - kriok .
hahaha :D
* kau ade ?

bile balik rumah ,
ha ! amek kau !
terus kembong perut kiteorang .
mane tidaknye ,
baru lepas makan nasi ayam ,
makan nasi lemak pulak , kiriman mak syahirah lokman .
* mak dia kirim banyak sebab tau kawan - kawan dia makan banyak .

then , makan mi goreng , cikgu jamaiah masak untuk kiteorang .
penuh 1 bekas , HABIS !
hahaha .
percaye tak ??

makanan yang terakhir , kerepak bawang .
cikgu aliza yang bagi suruh habiskan ,
tapi malangnye , perut dah penuh sangat .
so , tak habis lah .
hehehe .

budak yang join makan - makan :
- nursyahirah ibrahim
- nur afiqah abd aziz
- nurul awanis norani ( budak paling banyak makan >,<" )
- siti hasmah kamsin
- habibul azim
- amin
- nur syahirah lokman ( dia join sekejap saje )

Thursday, 28 July 2011

malaysia kalah tapi menang !

hahaha .
macam mana lah tu kan .

walaupun malaysia kalah di tangan singapura ,
malaysia tetap menang dekat hati rakyat malaysia .
pemain malaysia dah buat yang terbaik malam ni .
yeah !
* terlebih semangat pulak :)

tapi ramai pulak lah pemain singpura yang suka sangat guling - guling dekat atas padang tu .
ish3 !
tak cukup tido ke ?
dah penat sangat ea ?
hahaha ;p

ape - ape pun , tahniah lah buat pemain malaysia !

godaan dari si dia :')

dia ni , suka sangat buat iman wanis lemah .
rasa nak menangis pun ade jugak .

susah tau wanis nak dapatkan dia ni .
dah lah selalu sangat jual mahal .
ape lah !
= = "

sebab dia ni jugak lah abah tak nak layan wanis sebab suka mintak yang bukan - bukan .
hehehe

nak tau sape si dia tu ?
jeng - jeng - jeng



wanis mintak dekat abah ,
tapi ade pulak syarat nye .
susah nak dapat pulak tu !
adoi ~

syarat nye , 8A SPM .
hohoho :)

susah oo .
nampak gaye nye , kena lah wanis bersengkang mata malam - malam .

tapi kalau tak dapat jugak .
hmm .
kena beli sendiri lah nampak gaye nye :'(

* abah ! nak laptop tu >.<"

Tuesday, 26 July 2011

tangan kanan pen , tangan kiri liquid

macam tu lah keadaan wanis masa wanis jawab exam bi .

er ~
serius gelabah .
wanis asyik tengok jam je .
takot mase tak cukup .
bukan nak tido ea .

ok .
wanis rase summary yang wanis buat tu macam ade banyak bende yang salah .
alamak ~
ni yang buat wanis lemah semangat .
= = "

subjek bi ni susah jugak ea .
mengalahkan bm .
hahaha .

ok lah , nak sambung study ni .
babai ~

Sunday, 24 July 2011

kakak and adik tak boleh di pisahkan ~

sebenarnya , ni pasal adik wanis lah .
nama dia nur balqis .
huh !
punya lah penat wanis pujuk dia suruh duduk dengan kawan - kawan dia untuk pertandingan warna .
tapi dia degil .

cikgu yang jaga budak - budak kat situ dah pelik tengok wanis dokong adik wanis .
mane tidak nya , semua budak dekat situ ok je .
adik wanis je yang terkebih ngade - ngade .
sampai lah cikgu dekat situ cakap dekat cikgu yang lain .

cikgu 1 : nape tu ?
cikgu 2 : adik dengan kakak tak boleh dipisahkan .
wanis : ^.^"

hahaha .
tibe - tibe orang dalam dewan cakap , " selagi ada ibu bapa yang jaga anak - anak dekat luar , pertandingan mewarna tidak akan di jalankan "
er ~
what ?!
adik wanis ni tak nak nak tinggal sorang - sorang ni , macam mane ?

then , ade sorang cikgu pujuk dia .
so , terpaksa lah dia tinggal sorang - sorang dekat situ .
nak menangis dia dekat situ .
* wanis pun same . hehehe

lepas habis je pertandingan tu , dia dah ok .
dia cakap , " kakak , jom balik "
er ~
" jom ! "

hahaha :D
acaranya belum habis , wanis dah balik .
* adik wanis yang ajak ok !

sampai situ je lah ye .
bye ~

Saturday, 23 July 2011

proses belajar macam tengok drama bersiri

tak percaye ?
cube korang tengok satu drama tu , tapi korang tengok episod yang tengah - tengah .
confirm korang tak paham jalan ceritanya kan .
lain lah kalau ade orang yang dah cerita kan dekat korang .
yang tu , tak boleh lah .
= ="

macam belajar jugak .
kita tak boleh belajar tengah - tengah .
kena belajar dari mula .
kena lah slow - slow .
baru lah boleh paham .
betol tak ?

bak kata wanis ,
tengok tv , tengok jugak .
tapi belajar , jangan lupe pulak .
* ape wanis merepek ni ?

ok - ok . biarkan - biarkan .
hahaha ;p
babai ~

terserempak dengan cikgu pertama yang ajar wanis :')

korang masuk sekolah tadika tak ?korang pernah jumpa cikgu tadika korang , bila korang dah jadi seseorang ?

wanis pernah :)
tadi wanis baru je terjumpa .
hehehe .

happy !
cikgu pertama yang ajar wanis tu ~
kalau cikgu tu tak ajar wanis , mesti wanis takkan jadi seseorang sekarang ni .
saya sayang cikgu saya !

hahaha : D
ayat pertama yang keluar dari mulut cikgu .

cikgu : anak dara sape lah ni . macam kenal je .
wanis : ^.^
cikgu : la , awanis ye . dah form bape ?
wanis : form 5 .
cikgu : wah ! dah besar ~
memang lah saya dah besar , mase cikgu ajar saya tu , saya baru 5 tahun
* bermonolog dalam hati :)


ok lah , sampai situ saja untuk hari ni .
babai !!

Friday, 22 July 2011

sekali lagi si tommy datang sekolah !

korang tahu tak senaman si tommy tu ape ?
ha !
tak tahu .
ish - ish - ish !
hahaha :D

takpe - takpe .
korang bukak lah youtube , search ' si tommy ' .
tapi , kalau korang tengok je , memang lah bosan .
tapi kalau korang buat dengan kawan - kawan korang yang gila - gila tu , confirm best !

tadi wanis buat senaman tu dengan cikgu - cikgu and budak - budak dekat sekolah wanis .
tapi yang paling best , group form 5 lah !
sporting gila !

mane tidak nye , semua budak - budak tengok kiteorang buat senaman budak - budak tu .
seronnok !

lepas buat senaman tu , kiteorang buat chicken dance , poco - poco .
hahaha : D
best gila wa cakap sama lu ~
* terlebih sudah ;p

tapi , yang pelik nya muiz tahu poco - poco tu .
er ~
maybe dia pernah buat .
excited gila dia buat bende tu .
siap jadi cikgu untuk budak - budak 5 sains 1 hingga 5 sains 4 .
hahaha ~

wanis pulak , ikot orang depan .
almaklomlah , tak pandai kan .
tak pernah belajar pasal bende tu pon .

cikgu , ape kate kita buat senaman macam tu setiap minggu .
kan best .
tak de lah asyik pikir pasal buku je ~
* kau ni wanis , tak nak belajar pun , cakap je lah . nak berkias - kias pulak ;p

Wednesday, 20 July 2011

hanya kerana ice blended ..






ha ! 
sape nak ?
beli sendiri lah ye ;p

wanis nak bagi tahu ni , sebab ice blended ni , habis duit wanis .
hahaha : D

mane tidak nye .
duit dah tinggal sikit , tapi nak beli jugak ice blended ni .
ape nak buat , dah mengidamkan ~
* eh ! jangan fikir yang bukan - bukan ok !
 
wanis beli perisa epal sebab tak pernah rase .
tapi , menyesal pulak beli perisa tu .
kenape ?
er ~
masam !
cair pulak tu .
ish ! 
kalau orang yang suka makan and minum yang masam - masam ni , takpe lah jugak .
wanis ni jenis yang tak suka makanan or minuman yang masam - masam .
so , tau je lah kan , macam mane wanis minum air tu.
terseksa jiwe wanis nak menghabiskan ice blended tu . 
huh !
menyesal pulak =.="

bak kata pepatah , sesal dahulu pendapatan , sesal kemudian tidak berguna .
* er ~ pepatah tu sape ea ?
suka hati je nak cakap macam tu .
hahaha : D

Sunday, 17 July 2011

dugaan dari Allah :)


ade banyak bende yang terjadi dekat wanis hari ni .
maybe , semua ni dugaan dari-Nya .

tapi ada satu dugaan dari-Nya yang boleh buat air mata wanis keluar entah kali yang ke berapa .
* air mata nya nyaris - nyaris keluar ok . 
buat pertama kali wanis nyaris - nyaris menangis sebab tak dapat buat keje sekolah .
mane tidak nye ,
buku wanis hilang !
nak buat dekat mane ?
adoi ~

cikgu , mane buku saya ?
cikgu simpan ke ?
cikgu bakar ke ?
cikgu buang ke ?
pulangkan lah balik ~
huhuhu .

wanis rase macam nak tanya je semua soalan tu dekat cikgu tapi takotlah pulak .
tak pasal - pasal , cikgu tu baham wanis .
huh ~
tak sanggop wanis .

er -
karangan tak siap lagi ni .
disebabkan buku dah hilang , dah takde moOd nak buat keje .
=.="

kalau tak buat karangan tu , markah MIBF2 kene potong pulak .
huhuhu ~

happy ending ~

sebelum wanis bagitau ape bende yang happy ending nye tu ,
wanis nak tanya ,
korang dah tengok cerita harry potter ke belum ?

ha ?
belum  ?!
biar betul !
lebih baik korang pergi beli tiket wayang sekarang .
cepat !
hahaha : D

wanis nak cakap , cerita nya best gila !!
orang gila pon tak best macam ni .
happy ending ~

er .
wanis tak nak lah cerita lebih - lebih , nanti tak surprise pulak .
lebih baik korang tengok cerita nya dulu .

bagi sesiapa yang tak minat cerita harry potter tu ,
tak payah lah nak tengok eh .
hehehe .
* gurau saje ~

wanis tengok dengan syahirah .
pergh ! sejuk gila kat dalam tu .
menggigil ~

tapi bende yang memalukan , wanis tak pandai nak bukak pintu yang menuju keluar dari tempat wayang tu .
* nampak sangat tak penah bukak .
nasib baik ade orang dekat belakang yang tolong bukak kan ,
kalau tak , terpakse lah tido dekat situ .
-.-"

Friday, 15 July 2011

harry potter time !

hahaha .
exam dah nak dekat tapi ade hati nak tengok movie .
ape lah !

wanis nak tengok movie ni ~



part 1 , wanis dah tengok .
part 2 je yang belum tengok lagi .
* memang lah belum tengok , kan baru keluar =.="
hehehe .

kalau takde halangan pape , nak pegi tengok lah ~

Tuesday, 12 July 2011

pengaruh lagu budak - budak sampai sekarang

hahaha .
nak tengok lagu - lagu yang mengingatkan wanis masa darjah 6 ?
 
lagu ni , cikgu tusyen wanis play kan lagu ni bile dah abis tusyen .
release tencen la katekan .
teringat pulak dekat budak - budak tusyen ~
so , ape lagi .
dengar je la ye ..



hahaha ~
lagu ni dah lame la .
* aish ! memang lah dah lame , dari darjah 6 kan .

amacam ?
best ke tak ?
kalau korang cakap tak best , memang tak pelik lah ~
hehehe

PLKN ~

hahaha : D
wanis tak dapat plkn ~
hohoho !

sebenarnya , wanis tak kesah dapat ataupun tak .
wanis teringin jugak nak pegi sebab ade macam - macam aktiviti tapi wanis ni jenis yang cepat rindu dekat famili .
so , kalau pegi , maybe susah sikit lah kot ~
tapi , kalau tak pegi , rugi pulak .
* er ~ wanis ni , macam - macam lah !

hahaha .
so , sape - sape yang dapat pegi tu , jangan menangis pulak .
aktiviti kat sane best .
* tahu - tahu je . tak dapat pegi tu , duduk diam - diam je lah !

tapi kan , wanis dengar ada panggilan kali kedua dan ketiga .
betul ke ?
tapi macam tak best je panggilan kedua and ketiga tu .
tapi harap - harap , takde lah panggilan tu untuk wanis .
wanis nak keje , cari duet , nak beli macam - macam .
er ~
* belum spm , dah plan macam - macam -.-"

Saturday, 9 July 2011

demam ' bersih '

wanis pergi KL pagi - pagi buta sebab takot jalan jem .
ni semua sebab polis buat roadblock .
er ~
* bak kata cikgu tipah , biarkan - biarkan ~
hahaha .

tapi yang memeningkan kepala wanis ,
masa on the way nak balik , pakcu wanis asyik cakap pasal benda tu .
dengan penuh semangat pulak tu .
hohoho .

wanis ni tak paham apa - apa pasal tu sebab wanis tak pernah amek tahu pasal politik ni .
so , agak payah lah jugak nak memahamkan apa yang pakcu wanis cakap tu .
sampai pening kepala wanis ni
=.="
 

convocation mama :)

hari ni wanis 'terpakse' memontengkan diri untuk pegi convocation mama .
* hahaha . poyo je terpakse .
padahal suke ~

hanya dua orang saje yang boleh masuk dalam dewan tu .
so , wanis and abah la yang masuk .
wanis masuk pun sebab wanis nak tengok situasi dekat dalam tu sebab , lepas ni , wanis pulak yang ada atas pentas tu .
hehehe .

tapi apa kan daya .
majlis tu belum mula , wanis dah menguap banyak kali .
hahaha .
nampak sangat membosankan .
betul tak ?

lepas tu , adalah aturcara yang telah ditetapkan .
wanis pulak , tengok saja lah .
tak tahu apa - apa kan .
tak lama lepas tu , sijil - sijil pun diberi .
* eceh ! macam apa entah .

tibe - tibe nama mama wanis pun dipanggil .
wanis pun apa lagi , sediakan camera .
tapi malang nya , gambarnya goyang lah pulak .
adeyh !
=.="

tapi yang seronok nya , mama wanis dapat hadiah tambahan sempena anugerah pelajar terbaik .
dahsyat - dahsyat .
kau ade ?
tak de kan .
hahahaha .

bile dah selesai semuanya , wanis dengan abah pun keluar .
lepas tu pakcu and makcu wanis cakap .

pakcu : awanis , lagi 3 or 4 tahun , awanis pulak .
wanis : er ~
makcu : kejap - kejap . kawin ke amek sijil .
wanis : dua - dua lah ! hehehe .

lepas tu , sesi photografi pun bermula .
serang !!

 abah + mama = <3   
teringin pulak nak jadi macam mama ~

kembar ke ?
hahaha .
jijik ~

ade orang cakap dia ni abang wanis .
uit - uit !
ini adik wanis ok ~
mentang - mentang lah dia tinggi sikit dari wanis .

 pakcu wanis yang best and suka bagi teka - teki yang agak pelik tapi masuk akal .
er ~ macam mana lah tu .

makcu wanis :)

akhir sekali , wanis lah !
hahaha .
* pakcu , pinjam camera sekejap eh .

Thursday, 7 July 2011

cara menyebut abc dengan betul .

ha !
sape - sape yang ade niat nak ajar adik baca abc tapi tak tahu , wanis boleh tunjuk kan .
suruh adik - adik korang tu lembutkan lidah diaorang dulu supaya tak terpusing - pusing .
hehehe .

jom kita belajar sama - sama :)

a - [ ei ]
b - [ bi ]
c - [ ci ]
d - [ di ]
e - [ i : ]
f - [ ef ]
g - [ dji : ]
h - [ eitj ]
i - [ ai ]
j - [ djei ]
k - [ kei ]
l - [ el ]
m - [ em ]
n - [ en ]
o - [ eu ]
p - [ pi : ]
q - [ kju : ]
r - [ a : ]
s - [ es ]
t - [ ti : ]
u - [ ju : ]
v - [ vi : ]
w - [ 'd^blju : ]
x - [ eks : ]
y - [ wai ]
z - [ zed ]

hahaha .
selamat mencuba .
babai

Wednesday, 6 July 2011

hidup korang kosong ?

ha !
sama lah dengan wanis .
* kau ni wanis , ada banyak keje sekolah , tapi tak nak buat .

hahaha .
bukan wanis tak nak buat , tapi ..
er ~
mood nya tak datang lagi lah : p

bila mood nya nak datang ?
tunggu hidayah sampai kot ~

ish !
wanis ni mengarut je keje nya .
huhuhu ~

tu lah keje wanis sejak wanis ada masalah yang tak boleh wanis lupakan sampai bila - bila .
jadi makin gila dan kejam .
hahaha .
jangan fikir yang bukan - bukan ok .
wanis cuma kejam dekat geng wanis je .
tapi wanis rasa , diaorang lagi kejam .
* sori geng : p

 kenapa ?
sebab diaorang selalu buli wanis .
lagi - lagi murni and syera .
huh !
tak abis - abis .
yang teyha tu , terima seadanya nya sebab dia pun senasib dengan wanis .
* kesian kau ~

ok lah , sampai situ je lah .
dah takde idea nak merepek lagi .
babai ~

* wanis ni eppy saje , macam takde masalah . huhuhu .
perasaan eppy tu dekat luar saje , dekat dalam ..
aish ! rase nak bunuh diri je .
sape nak join ?
tanam kepala dalam tanah sekarang . hahaha : D

Saturday, 2 July 2011

soalan cepumas dari cik zul -.-"

cik zul ni , suami cik han , adik abah wanis , anak nenek wanis , pakcik wanis .
hahaha .
ape kau ni wanis .
merepek je keje nye.
ok , kita sambung balik .

tiba - tiba cik zul panggil wanis .
er ~
wanis dah mula takot .
then, soalan - soalan di bawah pun terpancul dari mulut cik zul .

cik zul : spm bape ari bulan ?
wanis : 14 november 2011
cik zul : lagi bape ari ?
wanis : er ~ tak kire lah pulak 
cik zul : target bape ?
wanis : jap - jap ! nak kire .
cik zul : target jangan kurang dari 8A .
wanis : ha ?! er ~ 
cik zul : cakap je 8A
wanis : ok . 8A
cik zul : ok . insyaAllah wanis boleh dapat 8A .
wanis : amin ~

huhuhu ~
tiba - tiba semangat wanis nak belajar datang balik .
harap - harap , apa yang cik zul cakap tu , termakbul .
almaklomla , orang kuat agama kan .
tapi wanis tak boleh mengharapkan doa orang je .
kalau wanis tak berusaha , wanis tak boleh berjaya jugak .
kan ?

bo0k of record !

abaikan tajuk tu .

pagi ni wanis bangun awal lah jugak sebab semangat nak lari 1 murid , 1 sekolah , 1 malaysia kan .
tapi , pagi - pagi lagi , mo0d wanis dah lari .

untuk kedua kalinya , enset wanis jatuh LAGI !
huhuhu ~
rase nak menangis tapi kena lah cover .
ada kawan - kawan adik wanis , kalau menangis , malu oo ~
mama wanis dah tengok je enset tu atas lantai .
nak cakap pun , terus terdiam .
sedih gila !
bila wanis tengok je enset nye , dah bersepah .
bateri , cover belakang , cover keypad .
yang paling teruk , camera nye dah rosak !!
mama , nak enset baru =.="
* kau ni , tau mintak je . beli sendiri lah !






ok , sambung balik .
bila wanis sampai dekat tepi sekolah , murni pun sampai .
tak lama lepas tu , syera pulak .
er ~
teyha tu , agak lambat sikit , so , siapa lambat , dia tinggal .
hahaha .

bila dah cukup je geng wanis , apa lagi , jadi makin gila lah walaupun wanis takde mood .
kiteorang buat lah apa yang tak patot .
depan cikgu , masing - masing keluarkan enset .
bila nampak je cikgu hafiz , semua enset kena simpan .
tak pasal - pasal , dia amek pulak .
tak ke payah tu ~

gambar ni di snap guna enset teyha .
enset wanis dah rosak lah -.-"

kalau korang perasan , nombor kiteorang ikut urutan .
eceh ! batak di situ .
hahaha .
belum apa - apa lagi dah snap gambar .

then , cikgu pun suruh kiteorang panaskan badan .
nak lari , kalau tak buat macam tu , ada jugak yang sakit - sakit .
lagi satu masalah .

wanis lari dengan murni , teyha and syera membuat rakaman di belakang .
hahaha .
orang keluarkan peluh , korang keluarkan enset .
ape la ~

bila dah selesai je semua nya , ade pulak hari sukan dekat sekolah wanis tu .
hohoho .
wanis takde kaitan and tak amek tau langsung pasal bende tu .
masa tengah duduk - duduk dekat padang , tiba - tiba dengar lagu chicken dance .
wanis , teyha and syera pun apa lagi , buat lah chicken dance tu .
murni tak join sebab tengah date .

bila dah bosan duduk dekat situ , kiteorang pun pegi lah dekat dewan .
duduk situ menunggu pagar sekolah bukak sampai wanis tetido .
bila dah bukak je , apa lagi , serang !
* gelojoh  betul kau ni wanis  .
hahaha .
pedulik ape , dah bosan terkurung dekat dalam sekolah tu .
tapi sebelum wanis balik rumah , wanis hantar teyha dulu .
wanis suruh teyha belanja abc tapi , tak bukak lah pulak .
sampai je depan rumah teyha , her daddy dah ada dekat depan rumah .
tanya pasal piala .
er ~
pakcik , saya tak bawak balik piala , ada orang pinjam piala saya : p
hahaha .

dah selesai semuanya , wanis pun balik rumah and keluar balik , menuju ke rumah nenek .
penat .

Wednesday, 29 June 2011

ada saje ~

tak habis - habis dengan akaun .
bila dah hantar , ada lagi salah .
kena betulkan .
er ~
kusut - kusut !
=.='

bila dah selesai akaun , keje ict pulak ~
adoi !

lepas tu , folio admath pulak .
aiyoyo ~
agak nya , takkan habis semua keje wanis ni .

hohoho .
manyak pening oo .
~.~

Monday, 27 June 2011

ict ~

ari ni wanis pergi universiti tun abdul razak dekat kuala lumpur .
ha !
budak kampung masuk bandar .
macam - macam lah jadi nya .
: P

lagi - lagi nur fatihah ayob tu ~
nampak tangga pun batak .
( sebenarnya , dia buat - buat saja . hehehe )

sampai je sana , ada abang - abang dekat sana dah sambut kiteorang .
lepas tu , makan~
then , duduk je lah dekat kerusi yang dah disediakan and dengar lah akak - akak tu cakap pasal ict .

bila dah habis je , kiteorang pun makan tengahari and terus balik.

tapi sebelum balik tu , sesi fotografi pun bermula ~
hehehe .






sampai situ sajalah ye ~

lagi best !

ha !
dari hari jumaat sampai hari ahad , wanis ade program kecemerlangan dekat sekolah .
er ~
sebenarnya nak buat dekat uitm puncak alam kot . ( tak ingatlah sebab kecewe sangat )
tapi ada masalah yang tak dapat dielakkan , terpaksa lah buat dekat sekolah wanis yang cantik tu .
hahaha : P

ok .
petang jumaat tu , wanis pun daftar lah dekat asrama and solat .
dah selesai semuanya , wanis and budak - budak yang pergi program tu pun kumpul lah dekat dewan untuk jumpe abang - abang and akak - akak dari uitm puncak alam and puncak perdana.

mula - mula , takot lah jugak kan .
almaklomlah , tak penah jumpe .

hari jumaat hari yang paling penat .
kenape ?

cube korang bayangkan , dah selesai solat , kumpul dekat dewan dengar atok ( tak ingatlah nama sebenar dia tapi wanis ingat nama panggilan dia je ) cakap pasal kesihatan and uji minda kiteorang .
then , solat and makan .
lepas tu , kumpul dekat dewan and jumpa abang - abang and akak - akak fesi .
kiteorang buatlah aktiviti yang disuruh sampai pukul 1 pagi .
huh !
balik asrama je terus serang bilik air untuk mandi .
badan dah melekit , takkan nak tido terus .

ada macam - macam aktiviti yang dah dibuat .
antaranya : senaman pagi , ada kelas sejarah , admat and bahasa ingeris , cipta cheers setiap kumpulan , buat tali yang paling panjang guna barang yang ada dengan kiteorang , buat chicken dance and menari , nyanyi lagu ( lagu budak - budak ) , explorace and banyak lagi lah .

tapi yang paling best , buat tali yang paling panjang guna barang yang ada dekat kiterorang .
hahaha ~
paling gempak !
sampai terbaring - baring dekat atas jalan sebab nak menang .
naseb baiklah ketua kumpulan wanis  ( aidil ) tinggi .
so , ada peluang lah menang .

ni lah kumpulan wanis .
kumpulan batman ~
amacam , ada gaya jadi batman tak ?
hahaha : D

gambarnya tak jelas lah .
tapi takpe , kenangan ~

nak tengok abang - abang and akak - akak fesi wanis yang lain ?
ha !
tengok lah .

yang wanis ingat , abang abang ( namanya memang macam tu ok ) , akak mus , akak mas , abang zaidi , abang azizi , abang ajim , abang hafizi ( kalau tak silap ) , akak nadia , akak ita , akak aida , akak affaf , abang shukri , abang zul , kak shila , abang ayin , abang zarif . 
er ~ kalau tersalah , sori lah ye .
ada 16 orang tapi dalam gambar tu ada 12 orang je .
yang lain , tak tahu ke mana .
huhuhu .

semuanya sporting gila walaupun tegas ~

abang - abang and akak - akak nya ada cipta macam - macam lagu .
ha !
- ada seekor monyet ( kalau tak silap lah )
- tepuk ahmad albab
- jambatan roboh 
- lagu ular 
- tepuk siswi gedik 
- lagu suka - suka 

ada lagi tapi terlupa .
banyak sangat .

penat gila !
nak rehat pun tak sempat .
lepas makan je , terus lari untuk program yang seterusnya .
nak mandi pun kena curi masa .

fuh ~
tapi apa - apa pun , best gila !


Monday, 20 June 2011

3 tahun berturut - turut :)

hari ni hari yang seronnok lah jugak dari hari - hari yang sebelum ni sebab ada masalah tuuutt ~
masalah tu , biar wanis sorang sahaja yang tahu .

ok .
minggu ni minggu koperasi kat sekolah wanis .
banyak la aktiviti yang koperasi buat .
kalau nak tahu lebih lanjut , sila hubungi nur afiqah abd aziz and nursyahirah ibrahim .

merepek sudah ~

ok !
kalau korang nak tahu , group wanis yang jage koperasi hari jumaat menang lagi ~
hehehe .

ahli - ahlinya :
- nursyahirah ibrahim
- nur afiqah abd aziz
- siti hasmah kamsin
- syahirah lokman
- nurul awanis norani

semua perempuan kan .
kiteorang ni memang rajin la .
susah nak cakap .
* hahaha . perasan pulak .

ingat kan group hakimi yang menang , sebab cikgu asyik puji dia je .
almaklomlah , orang kuat kan ~
rupa - rupanya group kiteorang yang menang .

tak sangka boleh kekalkan kemenangan selama 3 tahun berturut - turut .
ni semua berkat kak syuhada yang ajar kiteorang dari malas pada rajin .

nak tengok apa yang kiteorang dapat ?


kiteorang dapat sijil jugak ~
huhuhu .

ada jugak lah sijil wanis ni kan .
kalau tak , sijil surat beranak dengan berhenti sekolah saja lah yang wanis ada .
yang lain , habok saja lah .

Friday, 17 June 2011

tak suke >.< "

cerita nya berlaku pada
hari : khamis bersamaan 16 jun 2011 .
tempat : hospital

eceh !
macam apa ntah ~

ok lah .
wanis straight to the point saja lah .

masa wanis dah selesai amek oxygen yang doktor dah sedia kan , badan wanis rasa penat lagi .
wanis pun duduk lah kat kerusi yang dia dah sediakan .
kat sebelah kiri wanis pulak ada sorang budak kecik ,
dia pun sakit macam wanis jugak .

bila wanis pandang sebelah kanan wanis je , ade doktor tu tengah cucuk tangan pesakit and amek darah dia .
yekkkk!!!
serius geli ~
wanis tak suke tengok jarum enjection and darah tu .
benci + benci + benci !!
lepas tu wanis terus pandang tempat lain .

tak lama lepas tu , doktor datang dekat wanis and dia bawak la tempat oxygen tu lagi sebab sakit wanis tak elok lagi .
tapi yang wanis terkejot , dia bawak tempat enjection tu .
adoi -.-"
lemah jantung wanis ni .
nak gugur dah air mata wanis .
dengan selambe nya wanis tanya kat doktor tu :

wanis : kene cucuk ke ?
doktor : a'ah 
wanis : panggil mak kejap boleh tak ?
doktor : kenape ? sikit je .
wanis : takot lah ~


lepas tu , doktor tu pon dengan selambe nya letak ape nta kat tangan wanis and cucuk tangan wanis tu .
wanis tak pandang langsung !

doktor : sakit ke ?
wanis : tak :'(

lepas tu , wanis dah terase sejuk dalam tangan wanis tu .
oo , doktor tu masukkan ubat rupanya .
lepas abis je doktor tu cucuk wanis , tangan wanis dah tak bole nak gerak .
air mata wanis pulak dah nak keluar .
tapi kena lah cover .
budak kecik kat sebelah oi !
malu kalau dia tengok budak besar nangis .
tak pasal - pasal dia gelak kan pulak =.='

lepas tu , doktor yang jage wanis tu panggil wanis dekat kerusi .

doktor : jom ikot saya .
wanis : mm .
doktor : patotlah dari tadi saya panggil syazwani awak tak pandang , rupanya nama awak awanis .
wanis : aa . * sebenarnya , saya tak dengar pun ~

lepas tu dia pun cabot kan lah jarum kat tangan wanis tu .
dengan selambe nye , dia tekan jarum tu .
aiyo0 ~
dah lah wanis takot dengan jarum tu , lagilah di tekan .
bila dah abis je , dia tepuk bahu wanis and senyum .

er ~
* dah buat tangan saya sakit , senyum pulak .

apa - apa pun , tankiu doktor sebab jaga saya dekat hospital walaupun agak menyeramkan disebabkan JARUM tu ~

semakin hari , wanis makin tak suke dekat jarum yang ada dekat hospital tu .
huhuhu ~
 



Monday, 13 June 2011

kenapa kita jadi makin tak pandai ?

kali ni wanis tulis entry pendek saje .
so , bace lah dengan teliti .
ok ?
kalau korang perasan lah kan ,
masa kita kecik - kecik ,
yang belum matang lagi tu ,
mak kita selalu cakap .

pandai anak mama ni  :)

tapi , bila kita dah sekolah and ramai kawan - kawan ,
kebanyakannya mesti cakap ,

bodoh lah kau ni !

er ~
nampak tak bezenya ?
mak kita dah doa kita jadi pandai ,
tapi ramai pulak kawan - kawan kita yang doa kita jadi makin tak pandai .


ade ke patot ?
fikir - fikir lah ye .
setiap patah perkataan yang keluar dari mulut kita adalah doa .
so , kita kene lah bijak untuk memilih perkataan yang sesuai supaya tidak menyakitkan hati orang lain .

Thursday, 9 June 2011

kita khalifah muda :)

masa wanis ikut program ikramteens ,
macam - macam wanis dapat .
salah satu nya , macam tajuk entry wanis ni la .

kalau ada orang yang dah tahu , tak paya lah baca entry ni .
nanti dia cakap wanis ketinggalan zaman pulak
=.=

sebenarnya , kita dah menjadi khalifah sejak kita lahir lagi .
tapi , ramai yang tak tahu kan .
termasuk lah wanis .
kalau orang yang bagi ceramah tu tak cakap ,
agaknya sampai bila - bila pun wanis tak tahu .

korang semua sedar tak , kita banyak sangat buat dosa .
almaklumlah , kita sebagai manusia , tidak lari dari membuat kesilapan .
betul tak ?

masa wanis tengah duduk - duduk dengar orang kat depan bagi ceramah ,
wanis tertarik dengan satu ayat yang dia guna .

' boleh ke kita cakap dekat Allah , kita nak letak jawatan sebagai khalifah Allah ?'

bila wanis pikir - pikir balik , 
er ~
mane boleh .

so , sebagai khalifah Allah yang muda dan masih sihat ,
kita perlulah ikut perintah Allah .
kita perlulah berusaha untuk mencapai apa sahaja yang kita ingin kan dan selebihnya , 
serahkan kepada Allah .
banyakkan memohon doa dari Allah .
tu yang terbaek .

macam mana nak tajamkan doa ?

benda ni wanis dapat masa dengar tv wanis cakap sorang - sorang .hahaha .
( dia jadi macam tu sebab wanis tak tengok dia lah ~ )

wanis dengar lah orang dekat dalam tu cakap ,
kalau nak tajam kan doa , kena lah banyak bersedekah .
ala , macam nak tajam kan pedang yang dah tumpul la .
kan kene diasah .




kalau bersedekah ni , korang mesti terfikir guna duit kan .
sedekah ni , tak semestinya guna duit .
senyum pun sedekah jugak .
berzikir kepada Allah dan berselawat kepada nabi mohammad .
ha !
tu pun sedekah jugak .
( mula - mula pun wanis terfikir , sedekah tu guna duit saje . hehehe )

kalau korang nak doa korang tu termakbul , banyak - banyak lah bersedekah .
tu kan lebih elok dari mengumpat
( er ~ ade kaitan ke ?)
so , fikir - fikir kan lah dan selamat beramal

Tuesday, 7 June 2011

high-heeled shoes vs low heel shoes

wanis tak pernah la terfikir nak tulis entry wanis dalam bahase ingeris sebab grammar wanis ni , agak teruk la jugak .
hehehe

ok .
berbalik pada tajuk entry yang wanis tulis tu .
kebanyakan kaum hawa ni suka pakai high-heeled shoes kan .
kebanyakannya lah .
tak semuanya .

apa keistimewaan kasut high-heeled ni ?
- boleh buat orang yang agak rendah jadi makin tinggi .
- boleh buat orang yang dah tinggi jadi makin tinggi
- senang nak dapat pilihan yang dekat di hati .

low heel shoes ni pun ade keistimewaannya sendiri .
- tak sakit kaki kalau pakai lame - lame
- comel ~
- kasut ni sesuai untuk orang yang dah tinggi and tak nak tambah ketinggian diaorang

dua - dua jenis kasut ni , harga nya memang 'agak' mahal kan .
itu memang tak dapat dielakkan .
dunia sekarang , semua benda dah mahal .
cekik darah !

hahaha .
so , kasut yang mana jadi pilihan korang ?
kalau tanya wanis , wanis suka yang low heel shoes saje .
sebab nya , wanis ni agak lasak sikit .
mana boleh pakai high - heeled .
nanti terpeleot kang .
susah pulak =.="

Saturday, 4 June 2011

pelik - pelik - pelik

ok , benda ni memang pelik .
tak pernah di buat orang.
sape lah yang buat kan ?
teruk betul !

korang mesti tertanya - tanya kan apa bende nye .
( kalau tak tanya pun , buat - buat tanya saja lah )
korang pernah tak jumpa orang makan ABC guna garfu .
er ~
pelik kan .
wanis yang tengok pun , dah terasa pelik .

kalau korang nak tahu , orang yang buat benda pelik tu ,
er ~ malu pulak nak cakap .
saba - saba .
orang yang buat tu , wanis lah .
hahahaha .

ni semua gare - gare geng wanis lah .




 ( salah kan orang pulak . dah malu , tak nak mengaku -.-" )
hehehe .
sori geng ~

ni semua sebab wanis asyik gelak je .
sampai tak perasan tangan wanis ambik garfu .
adoi !
nasib baik wanis belum makan lagi ABC nye .
kalau x , macam mane nak ambik ?
nanti baru je ambik , dah jatuh .
tak ke menyusahkan tu .

pengajaran nye : jangan lah suke gelak lebih - lebih . nanti tak sedar apa yang kita buat .
( macam wanis la ~ )

Thursday, 2 June 2011

dah lama tak menggila dengan diaorang :)

dengan siapa ?
er ~
siapa lagi .
geng wanis lah :)

lepas habis kelas fizik je , terus serang pusat sumber .
kiteorang rancang nak buat karangan yang cikgu tipah bagi tu ,
tapi tersenget pulak rancangan nye .
kiteorang buat lah keje fizik yang cikgu wanis baru bagi .
( kiteorang buat keje tu sebab dah ada jawapan . senang sikit . hehehe )

dalam pusat sumber tu , kiteorang jadi gila pulak .
tiba - tiba je gelak .
bila dah berhenti gelak , sambung balik .
dah berhenti , sambung lagi .
nak pecah perut wanis ni .

bila nak habis ?
bila dah balik , habis lah .
hahaha :D

Wednesday, 1 June 2011

tak kan tak sempat :(

kesian dekat blog wanis ni .
tak ada entry yang terbaru .
ni semua sebab wanis busy sangat dengan kerja yang cikgu wanis bagi .

cuti dua minggu ni , korang semua boleh enjoy kan .
wanis pulak tak boleh nak enjoy sangat .
sedih + sedih + sedih .

seminggu lebih wanis kena sekolah .
" cikgu , saya tak nak sekolah boleh kan ? "
wanis terasa macam nak tanya je dekat cikgu soalan dekat atas ni .
agak - agak korang lah kan , ape cikgu wanis jawab ?

adakah wanis akan dapat pelempang percuma ?
adakah wanis akan di marah ?
adakah wanis akan di bebel ? ( telinga wanis tak sanggup lah pulak )

apa - apa pun , wanis datang sekolah jugak .
nanti kesian pulak dekat cikgu ~
lagipun , wanis kena lah berkorban sikit untuk tahun ni . ( cikgu wanis yang cakap )

.* mr lee , sory dah lama tak datang tusyen . saya ada banyak kerja yang perlu diselesaikan . busy mengalahkan PM lah katekan .
hahahaha

teringin lah pulak ..

wanis teringin sangat nak masuk u .
dekat mane - mane pun wanis tak kisah .
asalkan dapat masuk .
huhuhu

kenapa wanis teringin sangat nak masuk ?
er ~
sebenarnya , wanis seronok pulak tengok abang - abang and kakak - kakak yang belajar dekat u tu .
cara diaorang belajar menarik perhatian wanis .
lagipun , wanis nak jugak dapat panggilan " budak u " .
macam best je ~

lagipun , wanis nak cuba perkara baru yang wanis tak pernah cuba .
nak tambah kawan - kawan .
macam - macam lagi lah .

so , doakan lah wanis dapat masuk u .
amin ~

Tuesday, 31 May 2011

kenapa aku berblog ?

sebab wanis berblog ?

- minat
- boleh kembangkan kretiviti yg terpendam
- tengok blog orang lain , cantik - cantik . ( jeles )
- nak kongsi apa yang wanis tahu dengan orang lain ( er ~ yela tu )
- nak cuba benda baru :)

blogger yang di tag :

- nelly the strange
- nurfatihah mohd ayob
- siti murniwati

Saturday, 28 May 2011

nasib baik lah blogger lain tolong wanis :)

budak baru belajar , macam ni lah gaya nya .
batak sikit .

sekarang ni , wanis tengah belajar pasal blog .
huh !
nasib baik lah blogger lain ade buat tutorial.
kalau tidak , susah wanis .
dah lah wanis ni , tak tahu sangat pasal blog .

wanis ni , agak " lambat " sikit .
so , bila tengok blogger lain buat tutorial , boleh lah wanis rujuk - rujuk " sikit " .
 ( sikit? macam banyak je )


ape - ape pun , terima kasih lah dekat blogger lain yang sudi buat tutorial untuk blogger baru macam wanis ni .
tunjuk ajar anda , amat dihargai .
huhuhu ~

Thursday, 26 May 2011

lain yang dirancang , lain pula yang dibuatnya ~

kalau dah menghadap laptop , lappy or apa - apa je lah yang korang panggil tu ,
perkara pertama yang korang mesti buka ialah muka + buku = facebook .
betul tak ?
siapa yang jawab ' tak ' , maksudnya , dia tak ada facebook la .
hehehe ~ ( gurau saje )

semua kerja yang korang plan nak buat , dah tertangguh .
semua nya disebabkan FB .
( ada ke patut fb yang disalahkan -.-" )

mana tidak nya , buka kerja yang korang plan tu , 5 minit .
tapi , buka FB , 5 jam !

huh !
tak ke pelik tu .
kita buat apa je lah dekat FB tu kan sampai lama sangat masa yang diambil .

macam wanis lah .
tapi wanis bukannya buka FB lama - lama .
wanis buka blog yang lama .
sebabnya , wanis suka baca entry orang tapi wanis tak tahu nak tulis komen apa .
so , wanis jadi silent reader je lah ~
hehehe  .

belum ape - ape lagi dah dapat =.="





ape lagi , kerja sekolah lah .
belum cuti lagi , dah dapat kerja sekolah yang bertimbun .
ni baru subjek bahasa melayu .
subjek lain ?
wanis pun tak tahu nak cakap apa .
so , terima saja lah .

ok !
masa wanis tengah exam math , tiba - tiba cikgu tipah bersuara .

" subjek bm , ada yang dapat A+ , A , A- .  ( harap - harap wanis lah salah sorang nya )
dalam buku twitter ( buku yang cikgu bagi kiteorang pinjam buat perkasam ) sila buat 10 rumusan dan 3 karangan . 
kalau tidak , markah exam kamu akan dipotong 10 markah . "

wanis terus pandang murni dan berkata .

" biar betul ! mati lah macam ni . "

lepas tu , ade pulak budak kelas wanis cakap " bluerk " tapi wanis tak tahu siapa .
then , cikgu wanis pulak cakap .

" kamu bluerk - bluerk . nanti kalau kamu dapat result spm A , ada kamu bluerk ? kamu cakap terima kasih kan . so , buat lah kerja tu ."

lepas je cikgu cakap macam tu , wanis tekad nak buat kerja sekolah tu walaupun banyak gila nak mampuih !
cikgu buat ni semua pun untuk kebaikan wanis and budak - budak kelas wanis jugak kan .
so , wanis kena lah berusaha sikit .
yeah !

* tadi dapat result addmath kertas 2 .
er ~
markah yang paling elok wanis pernah dapat walaupun sikit .
alhamdulillah .
hehehe .

Wednesday, 25 May 2011

lenguh ~

hari ni wanis jaga koperasi .
kebetulan pula , cikgu akaun wanis ada dalam koperasi tu .

masa wanis dengan nursyahirah duduk dalam pejabat dekat koperasi tu ,
tiba - tiba cikgu cakap dekat wanis .
" sekarang cikgu tengah cek kertas azam . lepas ni kertas wanis pula "

ah ! sudah !
gugur jantung wanis .
cuak !
tak pernah - pernah cikgu tanda kertas wanis depan mata wanis sendiri .

habis je cikgu tanda kertas azam , cikgu panggil wanis .
huh !

dengan muka selamba nya wanis pergi dekat cikgu and cikgu suruh wanis duduk .
tapi disebabkan wanis tak nampak , wanis kena lah berdiri sampai cikgu habis terangkan kertas tu .

cuba korang bayang kan .
wanis kene berdiri selama setengah jam kot .
( sebenanya , wanis tak tengok jam pun . hehehe )

habis je cikgu terang kan semua nya , wanis pun keluarlah dari situ .
tiba lah masa nya wanis membetulkan balik tulang - tulang wanis ni .hahaha .

sungguh lenguh kaki wanis ni !
tapi , apa - apa pun , bila cikgu dah terangkan semuanya , baru wanis faham .
and , belajar akaun ni , sebenarnya , best walaupun agak memeningkan .

cikgu wanis cakap , kalau belajar tapi tak pening ,
bukan belajar namanya .
kan ?

as easy as ABC ?

itu lah kata - kata cikgu addmath wanis .
kata - kata tu asyik terngiang - ngiang dalam telinga wanis masa tengah jawab exam addmath .

ha ?!
betul ke addmath as easy as ABC ?
bagi wanis yang tak pernah nak paham addmath ni kan ,
addmath is easy to fail !

kenyataan ni bukan wanis sorang je yang cakap .
anak cikgu pun cakap juga .

mana wanis tahu ?
cikgu lah yang bagi tahu .
hahaha !

masa wanis jawab soalan addmath tadi ,
huh !
nak menangis wanis .
kenapa lah soalan nya " senang " sangat ?

ada pulak soalan yang agak pelik + aneh .
dah lah wanis tak pernah tengok soalan macam tu .
memang lah susah wanis nak jawab .

bila masa dah tamat , cikgu wanis cakap ,
" masa dah tamat , siapa dah siap , sila tulis nama ? " ( lebih kurang macam tu lah -.-" )

wanis dekat belakang dah gelak - gelak .
sebab wanis terfikir ,
" ada ke orang yang dah siap ? wanis rasa macam banyak je yang kosong "
salah sorang nya , wanis lah ~
hehehe .

Tuesday, 24 May 2011

jeles nye !

sejujur - jujurnya , wanis jeles sangat dekat diaorang ni .






nak tahu siapa ?
jom terjah !




diaorang comel kan ~
serius wanis jeles dekat diaorang .

walaupun wanis jeles dekat diaorang ,
tapi , wanis bersyukur sangat sebab Allah dah bagi wanis keistimewaan yang sangat bermakna dalam hidup wanis .
semua orang ada keistimewaan yang tersendiri .
betul tak ?

semakin sibuk :(

sori kalau wanis dah jarang tulis entry dekat blog .
sekarang ni wanis busy sangat .
macam - macam benda jadi dekat wanis and banyak projek yang perlu diselesaikan .
( bunyi nye macam orang yang paling busy la kan )




asignment ict kene hantar sebelum 26 mei 2011 .
adoi !
lagi dua hari tu .
sempat ke nak siap ?
tadi nak buat keje nya dekat makmal , cikgu pulak tak ade .

projek akaun pulak .
er ~
kene hantar sebelum 31 mei 2011 .
mati la wanis macam ni .
dah la payah bebeno nak buat projek tu .
mase pulak singkat .
tak boleh ke panjangkan lagi masa nya ?

sekarang ni pulak , tengah exam midyear .
macam mana keputusannya pun , wanis tak tahu lah .
tapi , macam teruk je .
huhuhu ~


akaun + akaun + akaun .

exam akaun ?
paling best !

dapat je kertas akaun , razi , apiz , and yang sekutu dengan mereka buat keje pelik .
nak tahu ape ?

ha !
secara automatik diorang cakap " selamat malam "
hahaha .
mimpi ke ape ?

mana tidak nya , dapat - dapat je soalan , terus tidur .
kan best tu .
wanis tengah pening kepala jawab soalan tu , boleh pulak diaorang tidur .

aish !
mana boleh macam tu -.-"

Monday, 23 May 2011

perempuan atau lelaki ?

korang rase la kan ,
yang mane satu lebih pandai memasak ?

bagi wanis lah kan , maybe lelaki .
sebab , cube korang tengok dekat kedai mamak , hotel - hotel , kedai makan , kat mane - mane je la .
kebanyakannya lelaki yang masak .

eh !
bukannya wanis cakap perempuan tak pandai masak .
perempuan ni lagi lah pandai masak .
kalau tak pandai masak , mane boleh jadi bini orang .
kan ?

tapi kenapa chef lelaki lebih ramai dari chef perempuan ?
takkan lah sebab perempuan ni tak nak tunjuk kemahiran dia .
atau , lelaki lebih suka menonjolkan diri mereka ?


mm , bagi wanis la kan , perempuan ni dah selalu sangat memasak .
so , dia bagi peluang dekat kaum lelaki ni memasak kan .
( pelik - pelik je wanis ni )

hahaha .
ok la , sampai situ je setakat ni .

Friday, 20 May 2011

paling padat la ~

lagi seminggu dah nak cuti 2 minggu .
tapi , wanis dah ada plan untuk cuti 2 minggu tu .
hahaha !

ni lah budak - budak zaman sekarang .
suka sangat berangan .

ha !
nak tahu ke plannya ?

wanis banyak menghabiskan masa dekat sekolah .
nak tahu kenapa ?
sebabnya , sepanjang minggu pertama je wanis dah ada kelas tambahan .
fuh ~
mesti penat gila .

minggu kedua pulak ,
er ~
ape lagi .
menghadap buku la .
SPM dah nak dekat .
mane boleh main - main !

tapi mane boleh study je .
kena la rilex jugak kan .
kalau tak , pecah kepala wanis ni .

( assignment ICT kena hantar ari khamis minggu depan , keje akaun pulak 31 mei 2011 . ada sesiapa nak tolong wanis tak ? bantuan anda amat dihargai )

budak - budak zaman sekarang +_+

macam ni ceritanya .

masa wanis tengah lepak - lepak dekat luar rumah ,
ada la dua orang budak ni .
baru balik dari sekolah agame .
buat pengetahuan korang , budak tu , sekolah rendah .

ok !
kita sambung balik .
wanis nampak la salah sorang budak tu , keluar kan satu bende dari poket dia .
korang nak tahu ape ?
handset !

ape ni ?
pegi sekolah mane boleh bawak handset adik oi !
tu bukan belajar .
tu namanya buang mase ~
lebih baik tak payah pegi sekolah .

wanis pun tak pernah bawak handset pegi sekolah rendah . ( sebab mase tu tak ada handset la ~)
kalau sekolah menengah tu ,
er~
dulu je la .
sekarang dah jadi budak baik .
kan dah nak SPM .
nanti tak dapat berkat dari cikgu pulak -.-"

sori lah kalau ada yang terasa .
ni cuma pandangan wanis je la .
tak tahu la pandangan korang macam mana kan ~

Thursday, 19 May 2011

kasih ibu bawa ke syurga , kasih bapa sepanjang hayat :)

bila korang tengok mak orang peluk and cium anak dia , mesti korang dah biasa sangat kan .

ha !
ni lain pulak cerita nya .

pagi tadi , wanis ternampak la , sorang ayah ni .
sayang gila dekat anak dia .
siap dibelai - belai pipi anak dia tu .
cium pulak tu ~

terharunya wanis .






mase kecik , abah wanis adalah juga buat macam tu , tapi sekarang dah tak .
almaklomla , dah besar ~

korang pulak , macam mane ?
ada pengalaman ?

Wednesday, 18 May 2011

macam - macam hal !

exam math kali ni , agar 'hancur' la jugak .
mana tidak nya .

baru soalan pertama  , hidung wanis buat hal .
adoi !
lemah betul la .
mase tu je , dah tak boleh nak cosentrate .
so , tawakal saja lah ~

then , mata wanis pulak .
huhuhu ~
macam package pulak kan .
lepas hidung , mata .
lepas mata , apa la pulak kan .

banyak pulak syaitan bergayut dekat mata wanis ni ~
so , wanis pun tidur la sekejap .
rehat kan mata .

bila dah bangun je , fikiran wanis pulak melayang entah ke mana .
huhuhu .

kesimpulannya , exam math tadi , wanis memang tak boleh jawab .
macam keputusannya pun , wanis tak tahu la .
harap - harap , ok la .
jangan la teruk sangat .
nanti kecewe ~

* kenapa dengan handset wanis ni ? buat hal pulak -.-"
ada sesiapa nak tolong dermakan handset dia dekat wanis tak ? *

hadiah daripada 'kekasih hati' :)

mesti korang pernah dapat kan .
er ~
sebelum tu , wanis nak bagi tahu ,
setian tahun , 'kekasih hati' wanis ni lah yang akan bagi hadiah dekat wanis sempena birthday wanis walaupun lambat .
( wanis pun bagi hadiah dekat dia lambat . -.-" )

wanis bagi korang tengok pembalut dia dulu ea .
sabo - sabo .
jangan gelojoh .

tulisan tu memang ada tapi tak nampak .
so , wanis tulis yang baru .
hehehe .

ha ! ni lah hadiah nye ~
jeng - jeng - jeng !

 comel kan ~
macam 'kekasih hati' wanis .

ni pandangan dari atas .

ha ! korang mesti tertanya - tanya siapa 'kekasih hati' wanis tu kan .
for your information , 'kekasih hati' wanis ni , bukan pakwe wanis ok .
but my bestfriend !

nama dia nurul fazira .
sedap kan nama dia .
orangnya pun comel je .
baik pulak tu .

dia ni lah yang sentiasa ingat birthday wanis ,
and , dia juga lah yang bagi wanis hadiah setiap tahun .
( walaupun wanis dah 'matang' , dia bagi hadiah jugak )

fazira : terima kasih sebab bagi hadiah ni . sayang ko ! muuaah !!!
hehehehe ~

Tuesday, 17 May 2011

pengalaman yang tak dapat dilupakan ~

hari ni , wanis masuk hutan .
ha ?!
biar betul .

eh !
korang tak percaye ke ?

wanis tak main - main la .
wanis masuk hutan tapi bukannya hutan tebal yang korang semua fikir tu .
hutan tu tak selamat .
hutan yang wanis pegi ni selamat .

kalau korang nak tahu , kat sana ada macam - macam .
and ofcourse la ada pokok kan.
kan pelik kalau hutan tak ada pokok .
ok , kat sana ada tempat painball , ada kolam ikan , ada rumah , ada pondok .
cukup la sampai situ je wanis bagi tahu kat situ ada apa .

sebenarnya , wanis pegi situ bersebab .
nak tahu ke sebabnya ?
er ~
sebenarnya , wanis nak tenang kan fikiran wanis yang dah berserabut dengan macam - macam perkara ni .

wanis nak cari tempat yang boleh tenang kan fikiran wanis ni .
asyik pegi taman je , bosan la jugak .
so , wanis pegi la hutan .

kebetulan pulak kawan wanis ajak pegi sane , so , wanis pun pegi la .
and wanis bukannya pegi berdua je .
bahaya .
wanis pegi bertiga .

masa tengah lepak - lepak kat sana , tiba - tiba je hujan turun .
mase tu la yang paling best .
tengok hujan jatuh dekat pokok and kolam ikan .
tenang ~

tapi yang tak best nya , mase nak balik .
huh !
hujan tak berhenti jugak .
so , terpaksa lah wanis redah hujan tu .

sampai rumah je , menggigil .
grr ~
tapi takpe .
wanis dah lama tak main hujan ni .

so , kalau sesiapa ada masalah macam wanis , kena la pandai cari tempat yang tenang dekat dengan kawasan rumah korang .
ok ?

Monday, 16 May 2011

apa itu cinta ?



sebenarnya , wanis tak cukup umur lagi nak cakap pasal benda ni .
tapi , tiba - tiba je wanis tergerak hati nak tulis entry ni .
kalau ada yang salah , tegur - tegur la ye .

cinta ni ada banyak maksud .
tapi , apa yang wanis tahu ,

cinta ni perasaan yang tak dapat dilihat dan dijelaskan tapi boleh dirasai .
cinta boleh membuatkan kita mengalirkan air mata .
cinta ibarat kaca dalam kapas .
maksud nye , kapas tu ibarat hati kita dan kaca tu ibarat dugaan yang bakal kita hadapi .
kalau kita tak berhati - hati menyelesaikan sesuatu perkara , kaca tu akan membunuh perasaan kita .
( sebenarnya , peribahasa tu , wanis yang cipta sendiri )

cinta ni juga boleh mematangkan kita .
sebab , macam - macam pengalaman yang kita dapat masa bercinta .
nak tahu buktinya ?
hati kita akan lebih tabah dan kuat berbanding orang yang tak pernah bercinta .

tu pendapat wanis la .
pendapat korang pulak ?

Sunday, 15 May 2011

cikgu !

kapada semua cikgu - cikgu yang telah mengajar saya sejak saya sekolah tadika lagi ,
saya ucapkan .

SELAMAT HARI GURU !! ^.^


semoga cikgu tidak mnyesal mengajar orang yang lambat pandai macam saya ni ~
huhuhu.

terima kasih cikgu kerana sudi mengajar saya yang agak pemalas ni .
jasa cikgu , hanya Allah sahaja yang dapat balas .

saya dedikasi kan serangkap pantun .
khas untuk cikgu yang telah bertungkus lumus mengajar saya .

ingat la anak murid cikgu ,
namanya nurul awanis bt norani ,
semoga cikgu happy selalu ,
dan tidak jemu mengajar kami .

( pantunnya macam pelik je )
hehehe ~

kenapa mesti guna nama orang lain ?

kejadian ni jadi hari sabtu , 14 mei 2011 .
sebenarnye , wanis nak tulis entry ni cepat - cepat tapi wanis asyik terlupa je .
hehehe .

ok . ceritanya macam ni .
pada hari sabtu yang cukup sejuk .
eceh !
straight to the point saja la ye .

wanis ada kelas tambahan ICT .
bila dah sampai sekolah , wanis pegi la dekat makmal komputer tapi disebabkan 'tak ada orang' ,
wanis pun masuk la dalam kelas .
tapi tak ade jugak .

nasib baik ade kawan wanis yang temankan wanis .
kalau tidak , mesti wanis sorang - sorang .

lepas tu , wanis pegi la dekat makmal tu balik.
rupa - rupanya , semua kawan - kawan wanis dah ada dekat situ tapi wanis tak perasan sebab diaorang masuk ikut pintu belakang .
( aish ! buat penat je wanis cari diaorang dekat kelas )

bila wanis dah masuk , cikgu bagi sarapan percuma .
hahaha .
rezeki jangan ditolak >.<

abis je makan , kelas pun mula .
tapi kitaorang tak belajar macam selalu .
mase tu ada orang dari luar datang , ajar kitaorang pasal system unit .
bila orang tu bersuara , kiteorang semua datang dekat depan , berkumpul .
then , kiteorang dengar la apa yang orang tu cuba sampai kan .

tiba - tiba , orang tu tanya nama kawan aku , lelaki .
nama sebenar dia nur azam b jamallullail . ( azam , sori kalau tersalah eja nama ayah ko )
dengan muka blur dia , dia cakap nama dia kamarul .
kawan wanis yang namanya kamarul dah pelik .
hahaha .
lepas tu , kitaorang gelak gila - gila .
cikgu pun join kiteorang gelak .
orang yang tanya nama azam dah pelik je tengok kiteorang gelak .
( sori 'pakcik' , nama sebenar dia azam , bukan kamarul )
hahaha .

then , orang tu sambung mengajar balik .
lagi sekali dia tanya , name azam .
dengan penuh yakin azam jawab nama penuh dia .
abdul kamarul bin jaafar .





( mata wanis yang tengah kusyuk tengok orang tu ajar , terus pandang azam )
hah !
biar betul azam ni .
pandai betul dia mencipta nama .
hahahaha !
budak - budak kelas wanis dah tak tahan nak gelak lagi .
bergema makmal tu dengan gelak kitaorang .
tapi wanis tengok azam , dia selamba je .

kalau korang nak tahu , azam ni agak blur la jugak .
dia memang macam tu .
sebab tu la dia suka buat bende yang pelik - pelik ni termasuk mencipta nama .
 
kalau ada sesiapa nak mencipta nama macam nur azam tu ,
kena lah pandai buat muka selamba ye .
kalau tidak , nanti terkantoi ~
sampai sekarang wamis tak tahu , kenapa dia guna nama orang lain .
hahaha !

jadi trend ke ?

kalau korang nak tahu , ramai yang suka makan coklat .
kenapa ?
sebab coklat boleh hilang kan tension yang ada dalam kepala .
macam soalan essay yang wanis dapat minggu lepas .
'reduce stress' .
hahaha .
( teruk betul pengaruh soalan tu dekat wanis )

 semua orang suka coklat kat atas ni kan ?
wanis pun same ~
hehehe

korang perasan tak ?
kalau orang nak bagi hadiah tapi tak tahu nak bagi apa , mesti bagi coklat .
er ~
dah jadi trend ke ?

tapi , orang yang dapat coklat tu , mesti happy sangat kan .
sebab , coklat tu , mahal la jugak .
kalau yang kecik tu , murah la .

mane la puas makan coklat  yang kecik je .
tak sesuai dangan saiz perut kita .
kan ?
hahaha .

tapi , wanis nasihatkan , jangan la makan coklat selalu .
nanti dah jemu , kan tak best .

kalau orang yang suka makan coklat banyak - banyak tapi tak nak jemu dekat coklat tu ,
apa kata korang makan sayur banyak - banyak .
bila dah abis makan sayur tu , makan la coklat .
makanan seimbang ~
hahahaha .
( apa wanis merepek ni ?)

so , fikir - fikir kan lah dan selamat beramal .
babai ~

Saturday, 14 May 2011

wanis paling takut bila ..

ce teke - ce teke ~

hahaha .
takpe la .
biar wanis yang bagi tahu .
tak pasal - pasal ada jugak yang pitam sebab fikir apa benda nya .

wanis takut dekat Allah .
korang takut tak ?

sebenanya , ada satu lagi benda yang wanis takut .
kalau korang semua nak tahu ,
wanis paling takut bila mama and abah wanis panggil wanis dengan panggilan "awanis" .
kalau panggil "nurul" , takde la seram sangat sebab sweet je .
tapi , bila panggil "awanis" , nak gugur jantung wanis ni .







kenapa ?
sebab , selalu nya , kalau ada pape yang pelik , mesti guna panggilan "awanis" .
ergh !
tak suke - tak suke - tak suke .

setiap kali mama and abah panggil wanis dengan panggilan tu , wanis mesti bace doa banyak - banyak .
takut la nanti ada perkara yang pelik - pelik mama cakap dekat wanis .
nanti wanis pulak yang kecewe .
huhuhu ~

korang pulak , takut dekat apa ?
sharing is caring right :)

Wednesday, 11 May 2011

siapa yang harus dipersalahkan ?

malam ni , wanis nak mengupas isu pasal budak - budak kecik .
bukannya wanis sengaja nak tulis entry pasal bende ni tapi bende ni jadi depan mata wanis .

kejadian ni bermula di :
- tempat mengaji adik wanis
- pukul 8.00 malam

ah sudah ~
macam apa dah wanis ni .

ok2 !
back to the story .

wanis berhentikan motor dekat depan rumah tempat adik wanis mengaji tu .
kat situ ada la budak - budak kecik tengah main .
wanis tak tahu la dorang tengah main apa , tapi pelik sikit la permainannya .
almaklomla , budak - budak .

sebelum wanis pegi dari situ , wanis terdengar la sorang budak cakap perkataan ' bodoh ' .
er ~
betul ke apa yang wanis dengar ni ?
budak tak sekolah tadika lagi dah cakap perkataan tu .

aiyoyo ~
kalau korang nak tahu , wanis takut sangat nak cakap perkataan tu .
kenape ?
ha !
sebab nanti mama and abah wanis marah .
hahaha .
budak baik , kene la dengar cakap mama and abah . ( terpoyo sudah ~ )

bila dah jadi macam ni , siapa yang harus dipersalahkan ?

kat sini , wanis nak cakap dekat semua ,
jaga lah percakapan kita kerana semua orang dengar apa yang kite cakap khususnya , budak - budak kecik ni .
diaorang ni , tak tahu apa - apa .
apa yang diaorang tahu , ikut saje cakap kita .
kita ni macam guru yang tidak rasmi dekat diaorang la .